Timpul Liber Petrecut Împreună
23 martie 2016
înapoi  

Timpul Liber Petrecut Împreună

Petrecerea timpului liber în familie reprezintă o modalitate de consolidare a relației dintre părinți și copii. Prin diferite activități la îndemână, care necesită costuri minime, legăturile dintre membrii familiei pot fi îmbunătățite, presărate cu amintiri frumoase, momente creative și trăirea unor emoții constructive.

Lectura ar putea fi o pasiune care merită să fie dezvoltată chiar din primele zile de viață ale bebelușului. Inițial, auzul vocii părintelui îl ajută pe nou-născut să se familiarizeze cu vorbirea, intonația cuvintelor, accentul și muzicalitatea limbii materne. Apoi, în perioada grădiniței, lectura cărților ilustrate poate fi un mod plăcut prin care copilul poate descoperi culorile, formele și, mai ales, poveștile. Ulterior, când începe școala, părintele îl susține să dobândească abilitatea de a citi și de a descoperi literatura. Dacă nu puteți cumpăra cărțile, le puteți împrumuta gratuit de la bibliotecile publice.

Pentru destindere și relaxare, plimbările prin natură, în parcuri, grădini botanice sau păduri sunt recomandate. Practicarea unor sporturi în aer liber invită la mișcare, socializare și stabilirea unei relații de încredere între membrii familiei. Părinții îi pot învăța pe copii să meargă pe bicicletă, să se plimbe cu rolele sau cu patinele - în funcție de anotimp, investind timp și energie. Totodată, sporturile precum fotbalul, handbalul sau voleiul le pot insufla spiritul de echipă și fair play-ul.

În categoria hobby-urilor desfășurate în aer liber intră pescuitul și grădinăritul. Cu un echipament succint alcătuit din undiță, cârlig și momeală, tatăl și fiul pot petrece câteva ore de relaxare pe malul apei. În același timp, pot povesti despre propriile probleme sau pot admira diferitele specii de păsări. În grădină, mama și fiica pot planta și îngriji florile, pot culege fructele împreună sau pot învăța despre beneficiile unor plante medicinale.

Muzica îmbină atât disciplina, cât și destinderea. Studiul unui instrument muzical ar putea fi o activitate benefică oricărei vârste, prin care părinții și copiii pot deprinde ritmul, coordonarea și ascultarea. De asemenea, mersul la concerte cultivă gustul pentru diferite genuri muzicale, dar cu siguranță creează un context în care membrii familiei împărtășesc emoții și entuziasm, dansează și se eliberează de grijile cotidiene. În cazul în care lecțiile de chitară sunt scumpe, puteți accesa cursuri online, iar unele concerte au intrare liberă.

Sporirea creativității și cultivarea bunului gust în sfera vizualului se pot face în nenumărate feluri, dar cu precădere în desfășurarea unor activități precum pictura, modelajul, fotografierea și vizitarea muzeelor, a galeriilor de artă și a orașului. Cu un set de acuarele, hârtie, pensule și imaginație pot lua naștere lucrări deosebite și părinții îi pot îndruma pe copii să exploreze fascinanta lume a culorilor. În ultimul timp, plimbările prin oraș și descoperirea arhitecturii urbane au devenit obiceiuri gratuite de a cunoaște spațiul construit.  

Nu în ultimul rând, pregătirea și servirea prânzului sau a cinei ar putea fi un moment de împărtășire a mâncării, dar și a poveștilor de peste zi. În jurul mesei, părinții și copiii se pot hrăni fizic si spiritual prin discuții și râsete. Rutina zilnică și micile tabieturi pot aduce împreună membrii familiei, conturând relații bazate pe încredere și respect.

 
Împarte articolul: