Părinți, Adolescenți Și Relații De Familie
24 februarie 2017
înapoi  

Părinți, Adolescenți Și Relații De Familie

Adolescența este o perioadă plină de schimbări fizice și emoționale. Păstrarea unei relații de încredere cu copilul devenit adolescent se poate face prin activitățile zilnice. Chiar dacă nu mai sunt copii, aceștia au nevoie în continuare de sprijin și afecțiune.

La fel ca multe altele, chiar și relațiile dintre membrii familiei se schimbă în timpul trecerii de la copil la adolescent. În copilărie, cei mari au grijă și îi îndrumă pe cei mici. În adolescență, distanța dintre părinți și copii se micșorează: copiii cresc și se apropie de maturitate, deci se îndreaptă spre o poziție de egalitate cu adulții. 

Pentru adolescenți, familia poate fi o plasă de salvare într-o etapă tumultoasă din viețile lor. Părinții pot fi o sursă sigură de sprijin emotional, financiar și practic. Aceștia știu că vor fi acceptați, iubiți și protejați de familie, indiferent de situație. Totodată, o relație bună cu familia îl va ajuta pe adolescent să stea departe de anturaje care îl pot influența negativ.

Părinții pot contribui la dezvoltarea încrederii de sine și la conturarea identității tânărului în formare. Experiențele lor pot fi lecții de luat în considerare pentru cei aflați la început de drum. Deși pot apărea probleme de comunicare, o sensibilitate sporită sau neînțelegeri temporare, totuși adolescenții își doresc să împărtășească noile pasiuni și hobby-uri cu membrii familiei.

Comunicarea este extrem de importantă pentru a putea cunoaște gândurile și sentimentele adolescentului cu scopul de a-l înțelege mai bine. Cina ar putea fi un prilej în care fiecare membru al familiei ar putea să povestească despre ce s-a întâmplat în timpul zilei, fără ca adolescentul să se simtă interogat. Timpul petrecut împreună și împărtășirea hobby-urilor cu părinții îi pot oferi sentimentul de siguranță și de apartenență în cadrul familiei. Încurajarea și celebrarea reușitelor îl vor face să aibă mai multă încredere în el însuși.

Bineînțeles, relațiile dintre membrii familiei nu presupun doar timp liber și activități recreative, ci și treburi casnice care ar fi bine să fie împărțite în mod egal. Acestea îl vor responsabiliza și pregăti pentru momentul în care se va muta la propria casă. Adolescenții ar putea ajuta la cumpărături, la curățenie sau la pregătirea cinei.

În ciuda percepției generale, regulile și restricțiile au un rol benefic asupra copiilor și a adolescenților. Acestea le oferă ordine și siguranță, îi ajută să știe care este structura familiei, ce este permis și ce se întâmplă dacă depășesc limitele.

Chiar dacă este o perioadă mai dificilă, adolescența are frumusețea și farmecul ei: primele povești de dragoste, primele prietenii adevărate și o grămadă de lucruri descoperite despre oameni și lume.
 
Împarte articolul: