Seara De Jocuri În Familie
23 martie 2016
înapoi  

Seara De Jocuri În Familie

Pentru a avea parte de o seară distractivă în familie, putem organiza jocuri educative și amuzante în care să implicăm toți membrii familiei. Dacă ne deschidem mintea și căutăm soluții creative, putem să economisim bani și să nu epuizăm bugetul familiei pentru jucării scumpe sau filme vizionate la mall.

Ar fi bine să ținem cont de câteva aspecte esențiale atunci când plănuim o seară de jocuri în familie. Participanții pot avea preferințe diferite în legătură cu jocurile. Pentru a evita apariția conflictelor, putem alege jocul prin tragere la sorți, iar cine se supără primește o sarcină: ajută la pregătirea cinei sau face curățenie în camera lui.
 

Seara de jocuri ar putea fi un prilej excelent de a le transmite valori copiilor. De exemplu, importanța respectării regulilor jocului și corectitudinea față de adversar. Chiar dacă cei mici sunt tentați să trișeze pentru a câștiga, ar fi indicat să-i învățăm să fie onești.

 

Jocurile pot implica imagini, cuvinte, sunete, mișcări și obiecte. De-a lungul timpului, putem crea o recuzită a serilor de jocuri în familie: hârtie, acuarele, marionete, body painting, măști, costume, peruci și jocuri clasice (rummy, șah, Monopoly, Twister).

 

Un joc interesant ar putea fi Cubul Cu Emoții. Avem nevoie de un cub din carton sau o cutie de plastic pe care să desenăm mai multe fețe expresive care transmit diferite emoții: bucurie, tristețe, supărare, furie, spaimă. Fiecare participant rostogolește cubul, mimează emoția pe care a descoperit-o și povestește despre momentele în care a trăit starea respectivă. Acest joc ne poate ajuta să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine reacțiile.

 

Pentru dezvoltarea imaginației și îmbogățirea vocabularului vă recomandăm jocul numit Povestea Fără Sfârșit. Participanții se așază în cerc astfel încât să se poată uita unul la celălalt. În mijloc se află o clepsidră pentru a măsura timpul de povestire al fiecărui membru. Cineva începe povestea cu un personaj, locul și timpul desfășurării acțiunii, iar fiecare povestitor va continua cum își imaginează de la momentul în care s-a oprit cel dinaintea lui.

 

Dacă vrem un pic de mișcare, putem încerca jocul Peștisorii Aurii Și Oceanul Cu Rechini. Ne imaginăm că suntem peștișorii aurii care înoată în ocean, iar la semnalul unui jucător aflăm că vin rechinii și trebuie să ne ascundem. Participanții se vor urca pe canapea sau pe fotoliu care ar putea fi privite drept ascunzători subacvatice. În acest fel, putem dezvolta flexibilitatea, viteza de reacție și spontaneitatea jucătorilor.

Serile de jocuri organizate în familie consolidează relațiile dintre părinți și copii într-un mod distractiv. Prin jocuri putem afla mai multe despre sentimentele și gândurile membrilor, dar fără întrebări directe sau tensiuni nedorite. Naturalețea jocului ne face să ne simțim în largul nostru.
 
Împarte articolul: